Személyszállításra vállalkozna Budapesten a magyar buszgyártó

A Kravtex-Kühne cégcsoport kész arra, hogy akár 300 saját gyártású autóbusszal személyszállítási szolgáltatásra vállalkozzon Budapesten és ezzel bekapcsolódjon a BKV-nál megindult kiszervezési programba – mondta Krankovics István, a magyar tulajdonban lévő csoport ügyvezető igazgatója csütörtökön az MTI-nek.

Közlése szerint a tavaly több mint 1 milliárd forint adózás előtti nyereséget elért cégcsoport megfelel azoknak a feltételeknek, amelyek birtokában járműveivel személyszállítási szolgáltatásra tud vállalkozni a fővárosban. A feltételek közül az ügyvezető igazgató kiemelte, hogy a cégcsoport tőkeerős, tevékenységének egyik fő pillére az autóbusz gyártás, s nem mellesleg szakmai tapasztalatokkal is rendelkezik a személyszállítás területén.

Krankovics István hangsúlyozta: három éves fejlesztési munkát és jelentős összegeket fektettek be a 12 méteres Citadell szóló busz és a Citadell 19 méteres csuklós változatának kialakításába a BKV igényeinek messzemenő figyelembe vételével. Csupán az elmúlt évben több mint 400 millió forintot költöttek fejlesztésre és gépbeszerzésre. 2011-ben három új busztípust fejlesztettek ki. Az idén folytatják a fejlesztéseket bízva abban, hogy belátható idén belül megjelennek a BKV legégetőbb gondjainak megoldását segítő pályázatok.

Emellett várják a 900 darab Credo típusú autóbuszt üzemeltető Volán vállalatok Nemzeti Közlekedési Holdingba történő szervezésével kapcsolatos döntést is, mivel addig vevőként reálisan nem számíthatnak rájuk – vélekedett Krankovics István.

A mintegy 400 embernek munkát adó buszgyártást viszont egyelőre nem állították le, mert meg akarják tartani a jól felkészült szakembereket, akikkel a vállalkozás képes eleget tenni egy jövőbeni nagyobb volumenű megrendelésnek is. Így jelenleg raktárra gyártanak, ameddig ez a megoldás finanszírozható – jegyezte meg az ügyvezető igazgató.

Tavaly a cégcsoport közel 7 milliárd forint nem konszolidált árbevételt ért el azzal, hogy a Kühne árbevétele ugrásszerűen megnőtt az építőipari gép részegységek és a buszváz elemek exportálása révén, viszont a Kravtex árbevétele 2010-hez képest jelentősen csökkent, mivel tavaly 68 autóbuszt értékesítettek az egy évvel korábbi 120 darabos eladással szemben.

(Forrás: MTI)


(4 értékelés)

Forrás: http://veddamagyart.info/szolgalati-koezlemeny/1859-credo-kravtex-kuhne-szemelyszallitasra-vallalkozna-budapesten-a-magyar-buszgyarto